Bij trainingen van trailerladen komt vaak het ‘reiscomfort’ ter sprake.
Ik heb een aantal dingen die het reizen in de trailer voor je paard comfortabeler (en dus makkelijker) kunnen maken op een rijtje gezet en daarnaast nog iets over veilig reizen toegevoegd.
Dat jij en je paard maar vele veilige km’s mogen maken!
STANGEN EN RUIMTE IN DE TRAILER
De ruimte tussen de voor- en achterstang moet ruim genoeg zijn voor je paard om zich een beetje te kunnen bewegen om zijn evenwicht te bewaren (naar voor en achter bij remmen, optrekken of hellingen en opzij bij bochten). Een paard bewaart het makkelijkste zijn evenwicht in de bocht als hij zijn voeten een beetje breed kan zetten en/of zijwaarts stapt. Wanneer paarden de keuze krijgen, blijken ze vaak de voorkeur te hebben om in een hoek van 45° op de rijrichting te gaan staan. Dat is in de meeste trailers dus zo schuin mogelijk. Een van mijn eigen paarden staat hierdoor schuin in een 1,5 paards-trailer veel rustiger dan in een 2paards met tussenschot, maar ik hoor soms ook dat een paard de steun van het schot prettig lijkt te vinden. De voorkeur verschilt wellicht per paard, maar als je paard onderweg onrustig is, is het zeker de moeite om eens te kijken of een aanpassing hierin kan helpen.
Naast de ruimte tussen de stangen is ook de hoogte van groot belang. De voorstang moet hoog genoeg zijn om te voorkomen dat een paard eroverheen komt en op de juiste plek (de borst) steun geeft. Wanneer de stang te hoog zit, mist het paard de vrijheid in de beweging met zijn hals om ontspannen te staan en zijn evenwicht te bewaren tijdens het rijden. De juiste hoogte van de achterstang is natuurlijk van belang bij veilig in- en uitladen, maar helpt ook om het paard op de juiste plek te ondersteunen wanneer nodig. Als je dezelfde trailer gebruikt voor een paard en pony, kun je op verschillende hoogtes de bevestigingen voor de stang laten plaatsen.
Is de trailer zelf ook hoog genoeg voor je paard? Niet alleen in een stilstaande trailer, maar kijk ook even of hij nog wat ruimte over heeft zodat hij bij een drempel onderweg niet meteen zijn oren of hoofd stoot.
VAST ZETTEN
Veel paarden vinden het fijn om achterom te kunnen kijken als ze in de trailer staan. Ik probeer ze altijd zo vast te zetten dat ze wel om kunnen kijken en ruimte genoeg hebben om te bewegen voor hun evenwicht, maar dat het risico dat een voorbeen over het touw gaat toch zo klein mogelijk is. Aan 1 of 2 kanten vast zetten gebruik ik beiden, afhankelijk van het paard. Gebruik bij voorkeur een touw of trailerlijn i.p.v. een ketting. In geval van nood blijken panieksluitingen niet altijd 100% betrouwbaar en een lijn of touw kun je door snijden.
BEENBESCHERMING
Als je beenbescherming wilt gebruiken, dan zijn peesbeschermers en (eventueel) springschoenen vaak de beste optie. Deze beschermen het beste wanneer het paard zichzelf aantikt en daarnaast is het risico op afzakken (en de mogelijke paniek en ongelukken als gevolg daarvan) het kleinst.
BODEM
Een schone kale vloer is vaak het stroefst en geeft het minste risico op uitglijden. Bij langere reistijden en of veel mesten of plassen heeft (met betrekking tot risico op uitglijden) een flinke laag houtkrullen mijn voorkeur in tegenstelling tot stro of vlas.
HOOI(NET)
Ter afleiding en ontspanning is het voor je paard fijn als hij onderweg wat te knabbelen heeft. Als je een zadelkamer en voerbak hebt, kun je het hooi er los in leggen. Als je een hooinet gebruikt, zorg dan dat je het hooinet goed opknoopt zodat je geen boksbal in de trailer hebt hangen die je paard met zijn hoofd moet ontwijken in de bochten.
RIJDGEDRAG
Last but not least…… het rijgedrag van de chauffeur. Iedereen weet dat je met een paard in de trailer voorzichtig moet rijden, maar wat is precies ‘voorzichtig’? Bedenk dat een paard geen idee heeft of er een bocht aan komt of dat je gaat remmen of optrekken. Hij merkt het pas als het zover is (zit maar eens met je ogen dicht op de passagiersstoel). Geef hem dus de tijd om zich hier op het moment zelf op aan te kunnen passen en zijn evenwicht te kunnen bewaren; langzaam optrekken, langzaam uitrollen en heel belangrijk; uit een bocht pas optrekken als de hele combinatie recht is. Als je optrekt terwijl de trailer nog in de bocht zit, krijgt je paard nog een zwieper extra mee. Rij eens een rondje met een emmer water in de trailer of een beker water op het dashboard; zit alles er na de rit nog in? Dan doe je, je paard waarschijnlijk een plezier met je rijstijl.
VEILIGHEID
Tijdens controles op bijv. concoursterreinen blijkt dat de overgrote meerderheid van de trailers waar mensen mee onderweg zijn, niet helemaal in orde is. Een substantieel deel is zo slecht, dat het ronduit onveilig is om een paard hier nog in te vervoeren.
Regelmatig even de tijd nemen om zelf te kijken hoe het met je bodem gesteld is, de bandenspanning controleren en kijken of de verlichting allemaal naar behoren werkt is een kleine moeite. Maar daarnaast is het ook zeker verstandig om je trailer regelmatig (in ieder geval 1x per jaar) te laten controleren door een expert. Bijvoorbeeld door een erkende garage met ervaring in trailers/ aanhangers of de producent van je trailer.
Wanneer ik onderweg ben met de trailer zorg ik dat ik altijd de volgende 3 dingen bij me heb; een grote schroevendraaier, een stevig zakmes en een extra halstertouw/leadrope. De meeste trailers hebben een veiligheidssluiting op de voorstang; dat oog aan de buiten-zijkant van je trailer. Op moment dat je paard onderweg of op lokatie met een voorbeen over de stang komt of valt, kun je via dit oog de voorstang los halen, zonder dat je zelf de trailer in moet om je paard er vanaf te tillen. Dit oog krijg je doorgaans echt niet met je blote handen gedraaid, maar steek er een grote schroevendraaier in en je hebt genoeg grip om kracht te zetten. Ook hier gedurende het jaar even een paar keer controleren of het ook echt los komt en niet vastgeroest is!
Met een zakmes kun je altijd een touw doorsnijden als je paard zodanig gevallen of gedraaid is, dat je niet veilig een knoop of sluiting los kan maken. En als het nodig is om een touw kapot te snijden, ben je altijd blij dat je er nog een extra bij je hebt.
Hopelijk heb je het nooit nodig, maar je bent op weg met misschien wel je meest kostbare bezit in de trailer. Dan wil je toch de risico’s, voor zover mogelijk, uitsluiten?